Miniserie, Samfunn

Fra De kongelige samlinger

Norge • Sesong 1, Episode 2

Ons 27. jan 20:55 - 21:00 • repriseNRK1
Gul silke, kniplinger og broderier. Forsiktig blir Dåpskjolen fra august 1903 hentet fram fra De kongelige samlingers magasin. Dåpskjolen er flott bevart og ser ut slik den gjorde da den ble båret første gang i august 1903.

Sesonger og episoder

Sesong 1
 • Sesong 1
Sesong 1
 • Episode 1 - Som et lite paradis
  Miniserie, Samfunn, S1:E1

  I Dronning Mauds egne skissebøker, maleutstyr og akvareller kan man finne motiver som blomster, hunder og hester på det vakre Appleton House i England. Stedet var en bryllupsgave til prinsesse Maud og prins Carl da de giftet seg i 1896.

  NRK TV
 • Episode 2 - Dåpskjolen fra Appleton
  Miniserie, Samfunn, S1:E2

  Gul silke, kniplinger og broderier. Forsiktig blir Dåpskjolen fra august 1903 hentet fram fra De kongelige samlingers magasin. Dåpskjolen er flott bevart og ser ut slik den gjorde da den ble båret første gang i august 1903.

  NRK TV
 • Episode 3 - My Little Hamlet
  Miniserie, Samfunn, S1:E3

  En liten sølvskål med en inngravert julehilsen fra bestemor til "My little Hamlet" hentes fram fra sølvmagasinet ved Slottet i Oslo. Julegaven ble gitt til den ett år gamle prins Alexander på Sandringham slott julen 1904.

  NRK TV
 • Episode 4 - De første ski og kjelker
  Miniserie, Samfunn, S1:E4

  Kong Haakon og dronning Mauds første innkjøp i 1905 var ski og kjelker til seg selv og den to år gamle kronprins Olav. I De kongelige samlinger finnes fortsatt kjelkene, deriblant en som er trukket med ulveskinnspels.

  NRK TV
 • Episode 5 - Foxtrot i Slottets saler
  Miniserie, Samfunn, S1:E5

  Med musikk fra Dronning Mauds egne 78-plater, spilt på hennes egen sveivegrammofon fra Harrods, svever vi gjennom slottets saler fra Fugleværelset og Speilsalen til de store festsalene under strålende lysekroner og tente kandelabere.

  NRK TV
 • Episode 6 - Agapanthus
  Miniserie, Samfunn, S1:E6

  I hagene til Det kongelige slott er det en eneste staude som har overlevd via stiklinger helt fra Dronning Mauds tid og fram til i dag. Det er den afrikanske liljen Agapanthus, som slett ikke er noen lilje, sier slottsgartner Ane Guldahl.

  NRK TV
 • Episode 7 - Med flagget på brystet
  Miniserie, Samfunn, S1:E7

  En brystnål med rubiner, diamanter og smaragder i rødt, hvitt og blått, formet som det norske flagg, var et smykke Kronprinsesse Märtha ofte bar da hun og kronprinsbarna var krigsflyktninger i USA.

  NRK TV
 • Episode 8 - Kronprinsesse Märthas pelser
  Miniserie, Samfunn, S1:E8

  Nesten ingenting er bevart av kronprinsesse Märthas klær og kjoler. Men i De kongelige samlinger finnes noen få reveboaer, pelskåper og hermelin fra tiden kronprinsessen bodde i USA under annen verdenskrig.

  NRK TV
 • Episode 9 - Amerikanske minner
  Miniserie, Samfunn, S1:E9

  I fem lange krigsår bodde den norske kronprinsfamilien på eiendommen Pooks Hill like utenfor Washington DC. På Slottet i Oslo finnes ennå noen ganske få leker og minner fra denne tiden.

  NRK TV
 • Episode 10 - Kofferter og reiseutstyr
  Miniserie, Samfunn, S1:E10

  I De kongelige samlinger finnes fortsatt mange av de godt brukte, sorte skinnkoffertene med hvit lakkskrift som fulgte både kronprins Olav, Dronning Maud og kong Haakon på deres reiser fra starten av 1900-tallet. Registrar Marianne Hylbak og Kjartan Hauglid viser også fram kongelige Amerikakoffer...

  NRK TV