Dokumentar

Berulfsens historiske perler

Storbritannia

Tor 09. sep 13:25 - 13:35 • repriseNRK2
De Olympiske leker har blitt arrangert med avbrekk i over 2000 år. At de dukket opp igjen i vår tid skyldes Frankrikes kontinuerlige nederlag på slagmarken hver gang de barket i hop med Tyskland.

Sesonger og episoder

Sesong 1
 • Sesong 1
Sesong 1
 • Episode 1 - Berulfsens historiske perler
  Dokumentar, S1:E1

  De Olympiske leker har blitt arrangert med avbrekk i over 2000 år. At de dukket opp igjen i vår tid skyldes Frankrikes kontinuerlige nederlag på slagmarken hver gang de barket i hop med Tyskland.

  NRK TV
 • Episode 2 - Berulfsens historiske perler
  Dokumentar, S1:E2

  Roma - den evige stad og utgangspunktet og målet for alle veier. Byen har vært en magnet for tilreisende i hundrevis av år. Men hvordan var det å komme til Roma som turist i 192 e.Kr. Hvor overnattet man? Hva var underholdningen? Hva gjorde man som tilreisende lenge før dagens gruppereiser myldre...

  NRK TV
 • Episode 3 - Berulfsens historiske perler
  Dokumentar, S1:E3

  Marathonløpet er et begrep, og det arrangeres slike løp hundrevis av ganger verden over hvert bidige år. Men hvordan oppsto dette berømte løpet? Utgangspunktet er en liten søvnig by på østkysten av Attika i Hellas, der athenerne slo en overveldende persisk armé i år 490 f.Kr. Men det er to varia...

  NRK TV
 • Episode 4 - Berulfsens historiske perler
  Dokumentar, S1:E4

  Media før og nå. Det sier seg selv at fremskrittet av og til går fremover. Det beste eksempel er media og kommunikasjon og dagens formidlingsmuligheter som, vel og merke, ikke har kommet på bekostning av de gamle. Vi leser fortsatt aviser, bøker og går på kino og teater selv om det finnes moderne...

  NRK TV
 • Episode 5 - Berulfsens historiske perler
  Dokumentar, S1:E5

  Det store og historiske børskrakket i New York i 1929 er som ingenting å regne mot tulipankrakket i Nederland i 1637. Ett år etter New York-krakket var fortsatt 30 prosent av verdiene intakte. I Holland var alt vekk, og det på grunn av en løk.

  NRK TV
 • Episode 6 - Berulfsens historiske perler
  Dokumentar, S1:E6

  For mange av oss er det å gå ut og spise på restaurant den mest selvfølgelige ting i verden. Men når oppsto dette systematiserte "spiseriet"? Og hvor kommer ordet restaurant fra? Det finnes en forklaring på det.

  NRK TV
 • Episode 7 - Berulfsens historiske perler
  Dokumentar, S1:E7

  Skjørbuk: Denne maritime mangelsykdommen forble den store skrekk på lange sjøreiser. En sykdom som kunne utrydde hele besetninger - og gjorde det. Lenge før noen hadde hørt om C-vitaminer var det en vill søking i alle retninger for å finne botemiddelet mot elendigheten som begynte med at tennene ...

  NRK TV
 • Episode 8 - Berulfsens historiske perler
  Dokumentar, S1:E8

  Lukten av 1500-tallet: I en tid med duftrensere, alskens filtre og deodoranter og såper for alle og enhver sier det seg selv at årene før oss ikke alltid var de mest behagelige duftmessig, "sett" med våre neser. Men hva kan vi i dag si om en periode i vår historie hvor overgangen mellom elver, br...

  NRK TV
 • Episode 9 - Berulfsens historiske perler
  Dokumentar, S1:E9

  Teddybjørnens historie. Mannen som gav sitt navn til millioner av kosebamser var en fargerik person. Han ledet et kavalleriangrep på Cuba, bedrev nakenbading i Washington DC, fikk fredsprisen og ble navngiver for Norges eldste sigarett.

  NRK TV
 • Episode 10 - Berulfsens historiske perler
  Dokumentar, S1:E10

  Her får du historien om julestjernen og platinareven.

  NRK TV
 • Episode 11 - Berulfsens historiske perler
  Dokumentar, S1:E11

  "Barberingens historie". Det har gått i bølger, skjegg og bart eller ikke. 1700-tallet var nesten hårfritt, til og med på hodet. Og dagens omhyggelige barbering starter for noen med den store bybrannen i Chicago i 1871. Takket være den barberer jeg meg hver dag.

  NRK TV
 • Episode 12 - Berulfsens historiske perler
  Dokumentar, S1:E12

  Sprayboksen ble oppfunnet av den norske ingeniøren Erik Rotheim, som i 1927 tok ut patent og uten hell forsøkte å utnytte dette i USA. Sprayboksen fikk sitt gjennombrudd under annen verdenskrig da den ble fylt med insektsmidler og brukt av soldater i felten. Her får du sprayboksens historie.

  NRK TV
 • Episode 13 - Berulfsens historiske perler
  Dokumentar, S1:E13

  Godt gammelt uttrykk sier "Se Napoli og dø". Hvorfor skal man dø ved synet av denne litt slitne byen med verdens verste trafikkaos i rushtiden? Det har i hvert fall ikke noe med skjønnhet å gjøre. Det koker ned til en mygg, som er kveldens tema.

  NRK TV
 • Episode 14 - Berulfsens historiske perler
  Dokumentar, S1:E14

  Toget var ikke førstemann på skinner, men må sies å være den mest populære. Fra 1829 med lokomotivet "The Rocket" som ser ut som en feilkonstruert barnevogn med skorstein til dagens tog som går opp mot 600 km i timen.

  NRK TV
VG er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.
Les mer