DokumentarMusikk

Musikkpionerene
Soundbreaking

USA

Muligheten for å ta opp lyd startet en musikalsk revolusjon som har fortsatt inn i vår tid. Det blir en nærmere titt på kunstformen musikk, og industrien rundt.

Sesonger og episoder

Sesong 1
 • Sesong 1
Sesong 1
 • Episode 1 - Artistene
  Dokumentar, Musikk, S1:E1

  Muligheten for å ta opp lyd startet en musikalsk revolusjon som har fortsatt inn i vår tid. The Beatles skapte sitt eget lydbilde med veiledning fra produsenten George Martin, mens Joni Mitchell og Prince har hatt mer kreativ uavhengighet.

 • Episode 2 - Lydbildet
  Dokumentar, Musikk, S1:E2

  Studioet ble et instrument i seg selv, som kunne frambringe helt nye lyder. Produsentene og artister som The Beatles og Fleetwood Mac fikk stadig nye spor å leke seg med, mens Beck og Radiohead har omfavnet mulighetene digital teknologi har gitt dem.

 • Episode 3 - Mennesket som instrument
  Dokumentar, Musikk, S1:E3

  Stemmen er det mest kraftfulle musikkinstrumentet vi har. Men hvordan få perfekt lyd på et vokalspor? Et tett samarbeid mellom artist, produsent og lydtekniker er essensielt. Stemmene til Janis Joplin, Adele og Amy Winehouse blir diskutert.

 • Episode 4 - Elektrisk
  Dokumentar, Musikk, S1:E4

  Elektrisitet har vært en drivende kraft i utviklingen av musikkbransjen, som har utnyttet strøm på ulike måter. Oppfinnelsen av den elektriske gitaren startet en revolusjon, og utviklingen av synthesizere har gjort stadig nye lydbilder mulig.

 • Episode 5 - Rytmesporet
  Dokumentar, Musikk, S1:E5

  Trommer, bass, rytmebokser og stadig mer avansert teknologi tas i bruk i jakten på neste uimotståelige beat. Men kva er det som skiller James Browns funk fra Carlos Santanas latinske rytmer, The Bee Gees' disco og dagens elektroniske dansemusikk?

 • Episode 6 - Verden er din
  Dokumentar, Musikk, S1:E6

  Det blir en titt på sampling. Med kunsten å sample har lydopptak blitt et instrument i seg selv. Å låne og sette sammen biter av andres innspillinger var med å skape en ny sjanger og en rekke kontroverser om opphavsrett.

 • Episode 7 - Lyd og bilde
  Dokumentar, Musikk, S1:E7

  Videoen gjorde musikk til en visuell kunstform. David Bowie og Blondie var blant dem som innså dette tidlig. Artister som Madonna, Michael Jackson og Eurythmics slo gjennom med enorm kraft på MTV i kanalens glansdager.

 • Episode 8 - Jeg og musikken min
  Dokumentar, Musikk, S1:E8

  I vinylens dager var musikkinnspillinger samleobjekter man kunne ta og føle på. I dag er det en mer uhåndgripelig og privat opplevelse. Samtidig lytter vi til mer variert musikk enn noen gang.

VG er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.
Les mer